Gazpacho

Gazpačo_1Studená paradajková polievka Gazpacho je osviežujúce chladné zeleninové pyré plné vitamínov. Pripravuje sa z rozmixovanej čerstvej zeleniny, spracované za studena bez varenia. Táto letná, hladká, čerstvá polievka je častým jedlom v horúcej Andalúzii na juhu Španielska, odkiaľ aj pochádza. Pripravuje sa z čerstvých paradajok, papriky, cibule, zeleru, uhoriek a opečených chlebových drobkov – krutónov alebo strúhanky, cesnaku, olivového oleja, vínneho octu a k tomu pridáme ešte niečo málo citrónovej šťavy podľa chuti.

Môže byť aj hlavným jedlom, keď do už hotovej zmesi pridáme ďalšiu čerstvú zeleninu, ako sú plátky zeleru, nakrájanú zelenú jarnú cibuľku, uhorku a zelené korenie. Populárnou prílohou sú krutóny a plátky natvrdo uvarených vajíčok.

Suroviny pre štyri osoby:

2 šalátové uhorky

1 zelená paprika

1 čerstvý petržlen

1,5 cibule

2 strúčiky cesnaku

1,5 kg paradajok

125 ml olivového oleja

10 ml vínneho octu

citrónová šťava, 200 ml paradajkovej  šťavy

200 ml  vody

soľ, drvené čierne korenie

bazalka

½ zeleru

2 krajce staršieho chleba  – krutóny (olej na osmaženie)

Postup

dietny-recept-gazpachoDo veľkej misy pokrájajte na väčšie kúsky uhorku, zelenú papriku a petržlen. Rozmixujte do hladka paradajky, cibuľu, uhorku a cesnak, pridáme olej, vínny ocot, citrónovú alebo limetkovú šťavu a paradajkovú šťavu a vodu. Zmixovanú zmes vlejeme do misy s pokrájanou zeleninou a všetko dobre spolu premiešame. Pridáme soľ, čierne korenie a bazalku podľa chuti. Misu prikryjeme a necháme v chladničke dôkladne vychladnúť, najmenej 6 hodín, aby sa chute spojili. Pripravíme do malých misiek tenké krúžky zeleru a cibule a smažené kocky chleba. Naberačkou naplníme vychladenú polievku do misiek. Vrch polievky ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Akciové letenky

Komentáre sú uzavreté.